Tillverkningsskyltar
Foto Christer Lundmark

Emil Sandbergs Båtbyggeri. Emil född och uppvuxen i huset på Skeppargatan 7. Började som ung att bygga modellbåtar. Byggde större båtar redan vid 20års ålder, i huvudsak självlärd. Bedrev båtbyggeri mellan 1931 till 1956 då sjukdom tvingade honom att upphöra med verksamheten. Båtbyggeriet stod dock kvar i lokalen på Skeppargatan 7 Piteå fram till november 2014 då Piteå Båtmuseum fick överta båtbyggeriet i sin helhet. Donerat av sonen Roland. Den sista båten som Emil Sandberg byggde, efter att båtbyggarverksamheten var nedlagd, var en snipa som var större än de flesta båtar han byggt tidigare vilket man kan se på de på-skarvade mallarna. Holger ”Glada Kalle” Wikström köpte och ytbehandlade den till den pärla det blev.

 

KÄNNETECKEN PÅ RUFFADE BÅTAR.

Stäv och spant av ek - Köl av furu – Bordläggning av furu, klinkbyggd – Skarndäck av furu.

För och akterdäck dukat med linneduk – under duken gles panel av furu eller gran springor 3-4 mm – På panelen oljehärdad masonit.

Rufftak: Spåntad furupanel + masonit + linneduk – Duken behandlades med spännlack, därefter målning.Skottet mellan sittbrunn och ruff av spåntad furu.

Skjutdörr in till ruffen var försett med halvmåneformat fönster. På skottet intill satt ett motsvarande fönster. Skjutdörren var försedd med mässingrullar med spår under.

Förruffen av mahogny med fönster. Inredning sparsam av furu, sittbänkar i för ruff och sittbrunn – Knapar av ek på akterdäck – Styrning av kalibrerad kätting – Beslag varmgalvaniserade.

Kostnad för tillverkning av en 25 fotare, ca 4000 kr + motor.